Jubilujúca Združená stredná umelecká škola rozširuje študijné odbory

23.10.2007 Kežmarok

Kežmarok 23. októbra (TASR) - Združená stredná umelecká škola (ZSUŠ) v Kežmarku otvorí v budúcom školskom roku nové študijné odbory - úžitková maľba, tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov a grafická úprava tlačív.
Riaditeľka Anna Thomayová pre TASR konštatovala, že ide o štvorročné študijné odbory ukončené maturitou. Novinkou v tomto školskom roku je vysunuté pracovisko pri Základnej škole na Ulici mládeže v Poprade, kde je veľmi dobre vybudované rehabilitačné stredisko pre telesne postihnuté deti. \"Máme tam dvoch vozičkárov, \" priblížila riaditeľka školy, ktorú v súčasnosti navštevuje 236 žiakov.
Stredná združená umelecká škola vznikla v Kežmarku pred desiatimi rokmi. Absolventov základných škôl oslovila ponukou odborov s umeleckým zameraním. \"Máme tri základné odbory. Ide o umelecko-remeselné spracovanie dreva, kam patrí konzervátorstvo a reštaurátorstvo nábytku, umelecký stolár a umelecký rezbár. V oddelení textilu máme odbor ručné výtvarné spracovanie textílií, umelecká krajčírka a novým je štvorročný odbor scénická a kostýmová tvorba. Z ďalších možno spomenúť propagačné výtvarníctvo a fotografický dizajn, \" priblížila riaditeľka.
Záujem žiakov o štúdium na ZSUŠ pretrváva. Najvyhľadávanejším odborom je propagačné výtvarníctvo. Podľa slov riaditeľky výber odborov často ovplyvňujú rodičia, ktorí uprednostňujú štúdium s maturitou. \"Akoby sa v ostatnom čase vytrácalo staré známe, že remeslo má zlaté dno. Verím, že ide o dočasný jav. Naši absolventi, či už umeleckí rezbári, stolári či krajčírky sa dokážu uplatniť v praxi, \" konštatovala Thomayová.
Žiaci môžu zbierať skúsenosti aj v zahraničí. Škola sa zapojila do medzinárodných projektov Sokrates či Leonardo. \"V tomto a budúcom školskom roku umožníme vycestovať 37 študentom. Vybrali sme španielsku Malagu, rodisko Picassa. V projekte Sokrates máme partnerov v Škótsku, Nórsku, Čechách a Poľsku. Koordinátor vybral našu školu ako hostiteľskú, \" dodala riaditeľka.
 

Vyberte región